Zelf leggen

Hoe leg je zelf kunstgras?

We helpen je graag op weg met je kuntsgras in 5 stappen!

Ook wanneer je kiest voor het zelf leggen van kunstgras helpt Van de Ven Kunstgras je graag op weg. Hieronder zetten we de uit te voeren stappen voor je uiteen:
  1. Bestel kunstgras en de benodigde materialen (en zorg voor de juiste gereedschappen)
  2. Uitzetten en afgraven ondergrond
  3. Vorm de ondergrond
  4. Kunstgras leggen
  5. Kunstgras instrooien en opborstelen
holding_sprout

Stap 1. Bestel kunstgras en de benodigde materialen

Voor het aanleggen van je nieuwe kunstgras gazon heb je de volgende materialen en gereedschappen nodig:

Materialen
  • Piketten
  • Kunstgras
  • Drukverdeeldoek
  • Lijmband
  • Kantopsluiting (eventueel)
  • Straatzan of gemalen puin
  • Infillzand
  • Kunstgrashaken
Gereedschappen
  • Waterpas
  • Sterk/scherp stanley mes
  • Schep
  • Kruiwagen
  • Trilplaat
  • Hark
  • Harde bezem

Hoeveel kunstgras heb ik nodig?

Net als bij tapijt heb je bij het leggen van kunstgras vaak snijverlies. Om die reden heb je altijd net iets meer kunstgras nodig dan het werkelijke oppervlak van het te leggen gazon. Uiteraard kunnen wij je helpen met het bepalen hoeveel kunstgras je exact nodig hebt. Hiervoor vragen we je de afmetingen op papier te zetten en mee te nemen naar onze showtuin.

Is een kantopsluiting nodig?

Wanneer je een afscheiding met de borders van je tuin wilt vormen is het nodig om een kantopsluiting te plaatsen. Daarnaast zorg je er ook voor dat je de ondergrond stevig op zijn plaats houdt en onkruid uit je gazon weert. 

Stap 2: Uitzetten en afgraven ondergrond

Gebruik de piketten om het oppervlak uit te zetten waar het kunstgras mag komen te liggen. Graaf de ondergrond af tot een diepte van 10 cm onder het maaiveld. Zo vorm je een stevige ondergrond. Hark de ondergrond zodat je al vanaf de basis zorgt voor een mooi egaal oppervlak. 

Stap 3: Vorm de ondergrond

Indien je kiest voor een kantopsluiting, plaats deze dan eerst. Stort je straatzand of gemalen puin zodat je een stevige, waterdoorlatende ondergrond krijgt. We raden je aan om aan de randen voor een extra verdichting te zorgen om inklinking door regenwater te voorkomen. Gebruik vervolgens een hark om te egaliseren. Ga met de trilplaat over het overvlak om deze te verdichten tot een stevig zandbed.

Breng het zandbed overal op dezelfde hoogte met een waterpas. Start hierbij aan de bestrating (of kantopsluiting) en zorg ervoor dat je 2 cm onder de bovenrand zit. Werk vervolgens door naar het volledige oppervlak tot het zandbed overal gelijk is. 

Stap 4: Kunstgras leggen

Rol het drukverdeeldoek uit over de ondergrond in de richting van waaruit je vaak naar het kunstgras gazon zult kijken. Zorg voor een kleine overlapping van 5 tot 10 cm van het geotextiel. Snij het vervolgens op maat met een stanley mes. Rol vervolgens het kunstgras uit met de vleug naar de kijkrichting. Hierdoor krijg je het mooiste resultaat. 

Gebruik je stanley mes om het kunstgras op maat te snijden (en vervang tijdig je mesje). Doe dit altijd vanuit de onderkant van de mat om geen grasvezels door te snijden én snijdt altijd tussen twee poolrijen door. Leg de mat overal 2 mm van de rand omdat het product wat kan gaan werken onder invloed van weersomstandigheden. 

Stap 5: Kunstgras instrooien en opborstelen

Je bent bijna klaar en het grootste werk zit erop! Om te zorgen dat je lang van je kunstgras gazon kunt genieten is het raadzaam om het te verstevigen met infillzand. Ongeveer 7 kg per m2 infillzand instrooien voorkomt je het dichtslibben van de drainagegaten. 

Borstel de vezels en het infillzand in met een harde bezem. Eventueel kun je je kunstgras extra bevestigen met bodemankers.

LET OP: Gebruik nooit lijm om de randen te bevestigen, hierdoor gaat mogelijk je grasmat plooien.

Heb je vragen, wil je een offerte of zelf onze kunstgrassen ervaren?

Share by: